ust banner

11 Ekim 2011 Salı

'KİŞİYE ÖZEL TASARIM EŞARP'

Anne Kızın Eşarp Ortaklığı

Düz renk eşarp ya da şal bulmak hiç de zor değil. Ancak “Aynısından kimsede olmasın!” diyenlerin tercihi kişiye özel tasarlanan eşarplar. Mediha Kale, psikolog kızı Tuğba Sezgi ile birlikte dikiminden aksesuarına kadar tamamen el yapımı şal ve eşarp üretiyor.
-Mediha Kale, yıllardır kendi eşarbını kendi tasarlayan bir ev hanımı. Sebebiyse zevkine uygun renk ve boyutlarda eşarp bulamaması. Janjanlı şifondan yaptığı kare eşarplar eş dost meclislerinde ziyadesiyle beğenilince kızı Tuğba Sezgi’nin yönlendirmesiyle şal tasarlamaya başlamış. Uçlarına aksesuarlar kondurduğu şalların her modelinden yalnızca bir tane üretiyor Mediha Hanım. Üstelik bunu hayır işi olarak görüyor. Zira sattığı şal ve eşarplardan kazandığı paranın bir kısmıyla maddi durumu kötü olan öğrencilere burs veriyor.
Mediha Hanım’ın tercihi tek renk, kare eşarplar. Kızı Tuğba ise daha çok gençlerin rağbet gösterdiği aksesuarlı şalları seviyor. Anne-kız güçlerini birleştirmişler. Önce kumaş alıyorlar birlikte, sonra o kumaş ve renge uygun aksesuarları bulmaya geliyor sıra. İnciler, Swarovski taşlar, danteller… İster kare olsun ister şal, eşarpların uçlarına kondurulan bu detaylar onu kişiye özel kılıyor. Sizdekinin aynısını başkasında görme ihtimaliniz yok.

Gelirleri öğrenciye burs

Çift katlı eşarpların dikimini Mediha Kale, oturduğu evin bir odasını ayırarak yapıyor. Şatış ayağınıysa kızı Tuğba Sezgi üstlenmiş. Eş dost derken anne-kız internete de el atmışlar. ‘Kişiye Özel Tasarım Eşarp’ adıyla Facebook hesabı açarak başlamışlar satışa. Tuğba Hanım, şalların daha çok gençlere, kare eşarplarınsa orta yaş grubuna hitap ettiğini düşünüyor. Gençleri cezbeden en önemli nokta, kişiye özel olması. Arkadaşınızın başındaki şalı beğenirseniz, ancak onun izni dahilinde yapıyorlar benzerini. Aksi takdirde “Şunun aynısından istiyorum.” deme lüksünüz yok. Sezgi, “Piyasadaki şalların boyları kısa, enleri dar, üstelik makine kesimiyle yapılıyor. Bizimkilerse tamamen el yapımı; boyu iki metreyi, eni altmış santimi buluyor.” diyor.
Basit bir iş gibi dursa da eşarp yapımı o kadar kolay değil. Mediha Hanım, bazılarının yapımının birkaç günü bulduğunu söylüyor. Çift kat kumaş önce teğellenerek kesiliyor. Daha sonra püsküllü şallarda dört bir yanından ipleri tek tek çekiliyor. Dikim işleminden sonra sıra aksesuarları işlemeye geliyor. Kimine dantel, kimine boncuk, kimine inci ya da taş işliyor. Müşterilerin çoğu modelleri görüp beğenerek sipariş ediyor. Ancak kıyafetinin kumaşını gösterip aynı tonda şal isteyen ya da kafasındaki modeli anlatan da yok değil. Tuğba Hanım, özellikle gençlerden çok olumlu tepkiler aldıklarını söylüyor. Kumaş seçenekleri şimdilik şifon ve ipekle sınırlı. Ancak zamanla çeşitleri artırmayı planlıyorlar.


Adınızın baş harflerini eşarba işliyorlar

Tuğba Sezgi, özellikle abiye kıyafetine uygun eşarp ya da şal bulmakta zorlanan tesettürlü hanımların kendilerini tercih ettiğini söylüyor. Abiye eşarpların vazgeçilmeziyse inci ve danteller… Bir de üzerlerine isim ya da baş harflerinin işlendiği eşarplar var tabii. Bunlar da Tuğba Hanım’ın icadı. Eşlerine doğum günü ya da yıldönümü gibi özel günlerde hediye almak isteyen beylerin de gözdesi olmuş kısa sürede, eşlerin adlarının baş harfinin işlendiği tasarımlar. Kumaş iki kat kullanıldığından çift renk alternatifi de mevcut. Bu modeldeyse krem-yeşil ve krem-turkuvaz en çok tercih edilen ikililerden. Kişiye özel üretilen kare eşarpların fiyatı 35, işlemeli şalların fiyatıysa 45 lira.

Kaynak: Zaman

Siz de bu cici cici esarplardan bir tanesi de benim olsun diyenlerdenseniz  tık tık :)








Hiç yorum yok: