ust banner

30 Ekim 2011 Pazar

TESETTÜR KIYAFETLERİ NEDEN BU KADAR PAHALI?



Tesettür mağazalarındaki fiyatlar el yakıyor. Üstelik birkaç dükkan ötede aynı marka kıyafet daha ucuza da bulunabiliyor. Bu tür mağazaların sayısı artıyor ama önemli olan ürün ve satış sonrası hizmet kalitesinin de artması.
 
Giyim kuşam konusunda alternatif çoğaldı. Sadece Türk markalarının sayısı artmadı, global markalarda ülkemizde hizmet vermeye başladı. İsmini bile zor telaffuz ettiğimiz markaların çok kısa zamanda müdavimi olduk. Modayı ayağımıza getiren bu mağazalar satın alma davranışlarımızı gözden geçirmemizi sağladı.
Birbiriyle uyumlu koleksiyonların sürekli güncellendiği ve stil kavramının öne çıktığı bir giyim kuşam modeline doğru sürüklendik. Örneğin hayatımıza indirim, sezon alışverişi kavramı girdi. Ürün fiyatlarının öncelik olduğu dergiler çıktı. Bütün bunlar olurken tesettür giyim mağazacılığı yapan firmaların sayısı arttı.
Fatih'ten sonra, Ümraniye, Erenköy, Bakırköy gibi yerlerde mağazalar açıldı. Alternatiflerin artması sektörü yeniden inşa eder diye beklenirken hâlâ birçok şeyin değişmediğini görüyoruz. Örneğin fiyatlar el birliği etmişçesine sabit.
 
Sosyal medyada da bu konuşuluyor
Birkaç haftadır mağaza turları yapıyoruz, etiketleri gözden geçiriyoruz. Açıkçası kombine bir kıyafet almak, ortalama bir gelir grubunda iseniz çok zor. Doğru düzgün bir etek bulabilmeyi başardıysanız fiyatı görüp ona veda ediyorsunuz. Ya da o eteğin üzerine bir şey almak istiyorsanız bütçenizi oldukça zorlamanız gerekiyor.
Kendi üretimi olmayan farklı markalardan ürünlerini kombinleyen bir mağazada bazen çok şık bir kıyafet bulabiliyorsunuz ama fiyatlar butik ürünlerle eşit. Adını bile duymadığınız markaların fiyatları global markalara denk. Bu durum hem sosyal medyada hem de sohbetlerin öne çıkan konusu oldu. Tesettür giyimdeki fiyatlarının yüksekliği her fırsatta dile getirilen bir başlık oldu.
 
Ürün aynı fiyat farklı
Tesettür giyim mağazalarında sizi sürekli sıkıştıran satış temsilcilerinden kurtulup etiketleri okuma fırsatı bulup başka mağazalarla kıyasyaptığınızda başka bir durum çıkıyor karşınıza. Buralardaki ürünlerin 50 metre uzaklıktaki başka bir mağazada farklı bir etiket fiyatı ile satıldığını görebiliyorsunuz. Üretici aynı ama fiyatlar farklı. Birinin mağazasının şatafatlı ve yerinin cazip olması size yüksek etiket olarak yansıyor. Aynı ürün Fatih'te, Ümraniye'de, Şirinevler'de ayrı etiketlerle satılıyor.
 
Satış sonrası destek de önemli
Butik işletme olarak başlayıp seri üretime geçen firmalar artıyor. Seri üretimde bazen kalite farkı oluşabiliyor. Nişantaşı'ndaki butiklerle aynı fiyatla gördüğünüz bu ürünlerde maalesef yıkamadan sonra deformasyonlar başlıyor. Bunu bazı markalarda da yaşamanız mümkün. Üzücü olan satış sonrası destek konusundaki amatörlük. Ürünü geri vermek tam bir eziyet. Onca para verip ilk yıkamada deforme olan ürününüz için saatlerce izahat vermek zorunda kalıyorsunuz.
Global bir markada fiş vs. gibi herhangi bir belge dahi istenmeden anında karşılık bulan şikayetiniz, çok daha fazla ücret ödediğiniz ürün için karşılık bulamadığında tam bir hayal kırıklığı yaşıyorsunuz. Birçok müşteri kullanılan aksesuarlardan da şikayetçi. Forumlara baktığımız özellikle düğmelerin çok çabuk düştüğünü, kırıldığını, açık renkli kıyafetlerin renk değişimi yaşadığını görüyoruz. Örneğin beyaz bir kıyafetin sararma yaptığını görebiliyorsunuz. Maalesef bu şikayetler birkaç kişi ile sınırlı değil. Hatta bu şikayetleri bazı markaların kendi iletişim sayfalarında da okuyabiliyorsunuz.
 
Vakitsiz indirimler
Mağazacılık konusunda kendini geliştirmiş bazı markalar indirimleribaşarıyla uyguluyor. Sezonun tamamında her hafta indirimli ürün satanlar da var. Sektörün lokomotifi olan bu markalar dışında tesettür giyim müşterisine hitap eden mağazalarda ise hâlâ tekdüze pazarlama ve iletişimler yürütülüyor.
Tesettür giyim mağazaları, bütün sektörde artık tarihlerin bile nerdeyse belli olduğu indirim takvimlerinden oldukça uzak. Sezon kapanıp hatta yer yer yeni sezon ürünlerin giriş yaptığı tarihlerde bu mağazalarda lütfederlerse yüzde otuz indirim yazıları görülmeye başlanıyor. Hatta bazı mağazalar birçok üründe indirim yapmıyor.
***
Her yerde aksesuar!
Ücretlerin yüksek bulunmasının sebeplerinden biri de teknik sorunlar. Örneğin büyük bedenlerde kişiyi geniş göstermeyecek detaylar kullanılabilir. Fakat büyük bedenler sadece küçük bedenin daha büyüğü. Tasarımlarda ise gereksiz kalabalıklardan vazgeçilemiyor. Sade ama ince ayrıntıları olan ürünlerden ziyade; fırfırlara, zincirlere, gerekli gereksiz kemerli tasarımlara, boğulmuş durumda kıyafetler.
Elbisenin her yerine düğme, bir toka konuyor. Bu aksesuar ve detaylar da maliyetleri yükseltiyor. Ayrıca normalde 38 beden giyiyorsanız tesettür giyim mağazalarında kafanız karışabilir. Hele de bir kıyafetin üzerinize çok da oturmasını istemiyorsanız, bedeniniz 44'ü bile bulabiliyor. Ya da üst beden ile alt beden tamamen uyumsuz olabiliyor. Hâlâ, kalıp konusunu çözememiş bu kıyafetlere, yıllardır Ar-Ge yapan markalardan daha yüksek fiyatlar etiketlenmesi şikayet sebebi.

                                                                      Kaynak : Zaman

5 yorum:

Adsız dedi ki...

ozellıkle son zmanlarda dıkkat ceken etek ve pardesu modellerınde fıyat artısı cok fazla onceden 50 tlye alabıldıgımz etek sımdı 100-150 tl pardesulerde 180-200 tl ıken sımdı 300 tlden baslıyor fıyatlar...ozellıkle ogrencı butcesını cok fazla zorluyor bu kıyafet fıyatları...

tesetturisland dedi ki...

sadece öğrencilerin değil herkesin bütçesini zorluyor. önceleri bu alanda rekabet olmadığı için bu kadar pahalı olduğunu düşünüyordum, oysa şimdi rekabet var ama fiyatlar yine çok yüksek...

güzel şeyler dükkanı dedi ki...

sadece öğrencilere zor olsa iyi ..değer değmez israf diye düşünüyorsun boşa koyuyorsun olmuyor dolusu almıyor.kayranın daha önce yayınladığınız modelleri bi çoğu sade ve şıktı.kalıp üzerine çalışılmış modellerdi.buraya kadar takdir ediyoruz.ama bir kapa 300 tl vermek vicdanlara zarar.ya abuk subuk giyinicez yada bi dolu para vericez.fatihte ümraniyede bu ürünlerin çakmasının satışını yapan yerler var.lütfen fiyatları indirin de biz de oralardan alışveriş yapmak durumunda kalmayalım..

tesetturisland dedi ki...

ne güzel söylemişsin sevgili güzel şeyler dükkanı, katılmamak elde değil. sadece kıyafet için de söz konusu değil bu durum. tesettürlülere ve mütedeyyin kesime hitap eden hersey pahalı. tesettür otellerinin ve tesettürlü mayoların fiyatlarından hepiniz haberdarsınızdır.

Adsız dedi ki...

Evet cok pahali fiyatlar alşverşe cok ibtiyacim var ama fiyatlar cok uçuk.