ust banner

22 Ekim 2011 Cumartesi

TESETTÜR MODASININ BAŞKENTİ İSTANBUL

Londra'da yaşayan Mısır asıllı Sarah Elenany ve Endonezyalı modacı İrna Mutiara, yeni kıyafetlerinin çekimlerini geçen hafta İstanbul'da yaptı. Her kesimden ilgi gören modacılar, tasarımlarında İslami simgeleri kullanıyor.
Ülkemiz moda dergilerinin göz ardı ettiği, daha doğrusu yok saydığı Müslüman modacılar İstanbul'u keşfetti. Gelen isimler kendi ülkelerinde kült bir sanatçı ya da çok takip edilen bir tasarımcı. Modayı kendi stillerinden ibaret gören ülkemiz moda editörleri haliyle onların ne geldiklerinden haberdar oldu, ne gittiklerinden. İşin ilginç yanı bu tasarımcıların İstanbul'u minarelerin yükselebildiği -malum Avrupa ülkelerinde çoğu zaman yasak- bir Batı başkenti gibi görmeleri. Moda çekimleri dışında marka ve tasarımları ile de İstanbul'da olmak istiyorlar. Bu anlamda iş bağlantıları kurmaya çalışıyorlar.
 
Şahadet parmağından düğme
Londra modaya can suyu veren şehirlerden. Moda başkentleri arasında sayılıyor. Hüseyin Çağlayan, McQueen, Bora Aksu oradan çıktı. Müslüman modacı olarak tanınan Sarah Elenany de farklı tasarımlarıyla isim yapmış biri. BBC, CNN gibi kanallar, İslam dinine ait ibadetleri ve bazı simgeleri stilize eden Elenany tasarım lansmanlarına özel ilgi gösteriyor. Elenany'nin annesi Filistinli, babası ise Mısırlı. Londra'da, Müslüman olsun veya olmasın her kesimden insan Elenany'nin kıyafetleri tercih ediyor. Kübik ve sofistike tasarımları, namaz kılan bir insanın figürleri ile birleştirebiliyor. Bazen şehadet parmağı bir düğmeye dönüşüyor. Kıyafetlerde kullanılan her grafiğin özel bir anlamı var. Örneğin 'Brotherhood' yani kardeşlik isimli grafik, insanların birbirleriyle yan yana ibadet etmelerini temsil ediyor. 'Salaam' isimli bir diğer grafik, el sıkışmayı anlatıyor. Elenany tasarımlarının çıkış noktası Müslüman gençlere hitap etmek. Bu yüzden İslami simgeler grafik sanatı ile kullanılmış. Gençlerin İslami kimliklerinden gurur duymalarını ve 'evet bu benim için' demelerini sağlayan kıyafetler tasarlanmış.
Sarah Elenany, geçtiğimiz günlerde İstanbul'daydı. Sarayburnu ve Sultanahmet'te çekimler yaptı. Neden İstanbul sorusuna şöyle cevap verdi. "İstanbul öncelikle çok güzel bir yer. Boğaz'ın mavisinden Eminönü'ndeki turşu standlarına kadar farklı çeşitte güzelliklerle dolu. Bu güzellikler çekimlerde harika bir fon oluşturdu. Dünyada birçok farklı şehirde bulundum. İstanbul tüm heybetli ve güzel camileriyle Müslüman olmanın hazzını bana en çok yaşatan şehir oldu."
Elenany tasarımlarını minarelerin eşliğinde görenler daha anlamlı bulacaktır. www.elenany.co.uk
***
Endonezya modasına Çeşmeli fon
Endonezya ülkemizde çok fazla tanınan bir ülke sayılmaz. Haliyle insanları hakkında fazla fikir sahibi değiliz. Fakat Endonezya'nın kültüründen vazgeçmeyen bir moda anlayışı olduğunu söyleyebiliriz. Hem tasarımcıların hem tüketicilerin moda bilgisi oldukça fazla. Blogerları dünyanın dört bir yanından takip edilen isimler. Moda etkinlikleri ise bizden farklı olarak farklı giyim stillerine hitap eder biçimde gerçekleşiyor. Abiye kıyafetler tasarlayan bir marka ya da tasarımcıdan sonra abaya tasarlayan bir tasarımcı defilesi seyretmek mümkün.
Endonezya'nın en tanınmış modacılarından biri olan İrna Mutiara, geçtiğimiz hafta Helal Ürün Fuarı kapsamında İstanbul'a geldi. Birkaç yıl evvel başlayan uzaktan iletişimimiz de yüz yüze iletişime dönüştü bu sayede. Tasarladığı kıyafetler Türkiye'deki tesettür giyim müşterileri için fazla etnik gelebilir. Fakat el yapımı başörtüleri oldukça güzel. Özel günler ve davetlerde kullanılmaya müsait. Kristal taşlarla işlenen başörtüler hem rahat takılabilir hem de şık bir görüntü oluşturuyor.
İrna Mutiara'nın tasarımlarını doğal dokumalardan yapıyor. Kumaşlardaki renkler doğal boyalarla elde ediliyor. Endonezya'ya özgü yıkama teknikleri ile hazırlanan kıyafetlerde kaftanlar ve şalvarlar, farklı kesimler ve işlemelerle karşımıza çıkıyor.
İrna Mutiara da İstanbul'dan etkilenen bir modacı. Hem Avrupa'ya hem Anadolu'ya ait izler taşıyan İstanbul'da bu yüzden çekim yapmak istemiş. Sultanahmet Meydanı'ndaki çekimler turistlerin oldukça ilgisini çekti. Tarihi mekanda kaftan giymiş ya da geleneksel gelinlikli mankenleri bir arada bulmak sıra dışı bir manzara olsa gerek. Bu kalabalık, çekimlerin zor yapılmasını ve mekan kullanımını kısıtladı aynı zamanda. Bardaktan boşanırcasına yağan yağmur ise İrna Mutiara ve ekibine zor anlar yaşattı. Yapılan çekimler 50 sayfalık bir katalog haline getirilecek. Yeni koleksiyonun tasarımları, İstanbul minarelerinin ve atmosferinin zenginliği ile sunulacak.





                                                                                                                          
                                                                                                                    Kaynak: Zaman

Hiç yorum yok: